Το Λαχανικό που τρώει όΌλη τη ζάχαρη (το σάκχαρο) στο σώμα

Το Λαχανικό που τρώει όΌλη τη ζάχαρη (το σάκχαρο) στο σώμα

Τα όσπρια βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω ενός συνδυασμού της θρεπτικής τους σύστασης και του τρόπου με τον οποίο πέπτονται.

Δείτε πώς:

1. Υψηλή Περιεκτικότητα σε Φυτικές Ίνες (Ειδικά Διαλυτές)
Τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και μειώνουν τον ρυθμό με τον οποίο η ζάχαρη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό βοηθά στην πρόληψη των απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

2. Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ)
Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλούν μια σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και όχι μια απότομη κορύφωση.
Τροφές με χαμηλό ΓΔ είναι ιδανικές για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

3. Πλούσια σε Φυτική Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη επιβραδύνει την πέψη και σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Σε αντίθεση με την ζωική πρωτεΐνη, τα όσπρια δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας τα μια επιλογή που είναι ωφέλιμη και για την καρδιά.

4. Περιέχουν Ανθεκτικό Άμυλο
Μερικά άμυλα στα όσπρια είναι «ανθεκτικά», πράγμα που σημαίνει ότι δεν διασπώνται πλήρως και δεν απορροφώνται στο λεπτό έντερο.
Αυτό οδηγεί σε λιγότερη γλυκόζη που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και επίσης προωθεί τα υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία μπορεί έμμεσα να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

5. Υποστήριξη της Διαχείρισης Βάρους
Τα όσπρια είναι χορταστικά, χάρη στον συνδυασμό φυτικών ινών + πρωτεΐνης, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερκατανάλωσης ή του τσιμπολογήματος τροφών με ζάχαρη.
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Άλλα Λαχανικά που Βοηθούν στη Διαχείριση του Σακχάρου στο Αίμα
Ενώ το πικρό πεπόνι (bitter melon) είναι αξιοσημείωτο, αρκετά άλλα λαχανικά αξίζουν επίσης αναγνώριση για τον ρόλο τους στην υποστήριξη του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα:

1. Μπρόκολο
Πλούσιο σε χρώμιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Υψηλό σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες, καθιστώντας το ιδανικό για διαβητικές δίαιτες.

2. Σπανάκι
Γεμάτο με μαγνήσιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη ρύθμιση της ινσουλίνης.

Χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια θρεπτική επιλογή.

3. Κουνουπίδι
Ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ρυζιού ή σιτηρών σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Περιέχει σουλφοραφάνη, μια ένωση που συνδέεται με τη βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

4. Καρότα
Παρά τη φυσική τους γλυκύτητα, τα καρότα έχουν χαμηλό ΓΔ και είναι πλούσια σε β-καροτένιο και φυτικές ίνες.

Εξαιρετικά για σνακ ή για προσθήκη στα γεύματα.

5. Κολοκυθάκια
Πολύ χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά υψηλά σε νερό και φυτικές ίνες.

Ιδανικά για την αντικατάσταση συστατικών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε συνταγές.

6. Φασολάκια
Περιέχουν λεκτίνες και άλλες ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών.

7. Λαχανίδα (Kale)
Γεμάτη με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμή σε σαλάτες ή μαγειρεμένη σε διάφορα πιάτα.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για το πώς να εντάξετε αυτά τα λαχανικά στη διατροφή σας;