Η πλαστική ουσία που τρώμε κάθε μέρα και δεν το γνωρίζουμε!
Αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης.
Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.
Το προϊόν ήταν η… μαργαρίνη (!) μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν… χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.
Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;
1) Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.
2) Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος, 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
3) Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD έδειξε ότι τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.
4) Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
5) Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που της βάζουν.
6) Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών, δηλαδή τα κάνει πιο νόστιμα.
7) Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, η μαργαρίνη είναι μόνο εκατόν χρονών.
8) Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα (trans fatty acids).
9) Παρέχει τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
10) Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη), μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη).
11) Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.
12) Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
13) Μειώνει την αντίδραση των αντισωμάτων.
14) Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης.
Το πολύ ενδιαφέρον
Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό.butter-bread
Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί ώστε να αποφεύγουμε την χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωση (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή τους σύνθεση) πρέπει να θεωρηθούν ύποπτα.
Κάνετε ένα πείραμα μόνοι σας. Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά, ή στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: Καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια δεν πλησιάζουν.
Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί.
Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά και φυσικά και για τα προϊόντα που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται για τη μάχη εναντίον της… χοληστερίνης…
Ανάκληση πασίγνωστου τροφίμου από τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ
Στην ανάκληση δύο τροφίμων από τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ προχώρησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, καθώς έπειτα από σχετική έρευνα κρίθηκαν μη ασφαλή για κατανάλωση.
Η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών για την ανάκληση των προϊόντων, ανέφερε πως και στις δύο περιπτώσεις ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (σόγια), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.
«Το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο για παρουσία αλλεργιογόνων ουσιών, διενήργησε δειγματοληψία στο είδος ΣΑΛΑΜΙ ΚΑΜΠΑΝΟΣ» αναφέρει η ανακοίνωση.
Έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο του δείγματος που πραγματοποιήθηκε από την Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών (Τμήμα Β) της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους το δείγμα κρίθηκε μη ασφαλές, καθώς ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (σόγια), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν ΣΑΛΑΜΙ ΚΑΜΠΑΝΟΣ «ΑΛΚΗΣ» συσκευασίας 0,345 gr, με ημερομηνία ανάλωσης έως 16-02-2025.
Το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στη σόγια και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.