«Είναι ασφαλές να φάω αυτό το κοτόπουλο που περίσσεψε;»
Είναι ασφαλές να φάτε το κοτόπουλο που περίσσεψε; Τι πρέπει να καταλάβετε
Έχει συμβεί σε όλους μας: επιθυμούμε ένα σνακ αργά το βράδυ και καταλήγουμε να ψάχνουμε για το κοτόπουλο ή το μοσχάρι που περίσσεψε από το δείπνο. Αλλά πριν ξεκινήσετε, αξίζει να ρωτήσετε τον εαυτό σας: Είναι ασφαλές;
Κατανόηση της «Ζώνης Κινδύνου»
Η «ζώνη κινδύνου» αναφέρεται στο εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 4 °C και 60 °C (40–140 °F).
Σε αυτό το εύρος, βακτήρια όπως Salmonella, E. coli και Staphylococcus aureus μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους κάθε ~20 λεπτά υπό καλές συνθήκες.
Επομένως, όταν το μαγειρεμένο κρέας παραμένει σε αυτή τη θερμοκρασία για πολύ ώρα, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο.
Κοτόπουλο: ένα ιδανικό έδαφος για βακτήρια
Κοτόπουλο: ιδανικό έδαφος για βακτήρια
Το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί:
Τα πουλερικά συχνά φιλοξενούν βακτήρια που απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες για να καταστραφούν κατά το μαγείρεμα.
Ακόμη και μετά το μαγείρεμα, η μόλυνση (από τον αέρα, τα σκεύη ή τις επιφάνειες) μπορεί να ξαναφέρει τα βακτήρια.
Ορισμένα βακτήρια ή οι τοξίνες τους δεν καταστρέφονται απλώς με το ζέσταμα. Μόλις πολλαπλασιαστούν, μπορούν να δημιουργήσουν θερμοανθεκτικές τοξίνες.
Πόσο είναι «πολύς χρόνος»;
Ακολουθούν τα πρότυπα για ασφάλεια τροφίμων:
Κατάσταση Ασφαλής χρόνος σε θερμοκρασία δωματίου*
Μαγειρεμένο κρέας (συμπεριλαμβανομένου κοτόπουλου) Μέχρι 2 ώρες το πολύ πριν μπει στο ψυγείο
Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή (> ~32 °C / 90 °F) Μόνο 1 ώρα το πολύ σε εξωτερικό χώρο
*Η «θερμοκρασία δωματίου» αναφέρεται σε αυτή που αισθανόμαστε σε πολλές κουζίνες ή εσωτερικούς χώρους: μέτρια, όχι υπερβολικά ζεστή.
Μόλις παρέλθει αυτή η ασφαλής περίοδος, το κρέας πρέπει να πεταχτεί, ακόμα κι αν μυρίζει ή φαίνεται καλό. Η εμφάνιση και η οσμή δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες βακτηριακής μόλυνσης.
Πρότυπα ψύξης και αποθήκευσης
Για να μειωθεί ο κίνδυνος και να διατηρηθούν τα υπολείμματα:
Βάλτε το στο ψυγείο αμέσως μετά το μαγείρεμα (ή το σερβίρισμα), ιδανικά μέσα σε 2 ώρες. Σε πολύ ζεστές ημέρες, κάντε το ακόμα νωρίτερα.
Χρησιμοποιήστε αεροστεγή, ρηχά δοχεία για να κρυώσει το φαγητό πιο γρήγορα και να μην εκτεθεί σε μολυσματικούς παράγοντες.
Αποθηκεύετε μαγειρεμένο κοτόπουλο ή πουλερικά στο ψυγείο για το πολύ 3–4 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε μέσα σε αυτό το διάστημα, παγώστε το. Η κατάψυξη εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Τι γίνεται με την υπερθέρμανση;
Το ξαναζέσταμα σκοτώνει κάποια βακτήρια, αλλά δεν εξουδετερώνει απαραίτητα όλες τις τοξίνες που παράγονται όταν το φαγητό μένει εκτεθειμένο για πολύ ώρα. Μόλις εμφανιστούν, οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια ακόμα και αν τα βακτήρια καταστραφούν. Κατά το ξαναζέσταμα, ζεστάνετε καλά το φαγητό, φροντίζοντας να είναι καυτό σε όλη την ποσότητα του κρέατος.
Όταν έχετε αμφιβολίες: πετάξτε το
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αν:
Το κρέας έχει μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες (ή 1 ώρα σε ζεστές συνθήκες),
βρισκόταν σε ζεστές συνθήκες περιβάλλοντος,
Δεν είστε σίγουροι πόση ώρα ήταν εκτεθειμένο,
Μυρίζει άσχημα ή είναι κολλώδες,
τότε πετάξτε το.
Συνοψίζοντας
Το μαγειρεμένο κρέας που μένει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες (ή 1 ώρα αν είναι πολύ ζεστό) μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω των τύπων βακτηρίων και των τοξινών που εμπλέκονται.
Τοποθετείτε τα υπολείμματα στο ψυγείο άμεσα, αποθηκεύετε σωστά και καταναλώστε τα εντός λίγων ημερών.