11 Τροφές που ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να Ξαναζεσταίνετε στον Φούρνο Μικροκυμάτων

11 Τροφές που ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να Ξαναζεσταίνετε στον Φούρνο Μικροκυμάτων

Σε πολλές κουζίνες, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια γρήγορη και πρακτική λύση για το ζέσταμα των τροφίμων. Ωστόσο, δεν είναι ό,τι βγαίνει από το ψυγείο κατάλληλο για να ξαναζεσταθεί με αυτόν τον τρόπο.

Ορισμένα τρόφιμα, όταν ξαναζεσταίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων, μπορούν να χάσουν θρεπτικά συστατικά, να αλλάξουν τη γεύση τους, να δημιουργήσουν τοξικές ενώσεις, ή ακόμα και να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε και γιατί.

Οι 11 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν είναι όλα όσα τρώμε αρμονικά με αυτόν. Το να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε μπορεί να προστατεύσει την υγεία σας και να βελτιώσει την ποιότητα των γευμάτων σας.

1. Βραστά αυγά (σφιχτά ή ομελέτα)
Το ξαναζέσταμά τους μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη ατμού στο εσωτερικό τους, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να εκραγούν τόσο μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων όσο και μετά το άνοιγμα. Αυτό μπορεί επίσης να αλλάξει την υφή τους και να τα κάνει να έχουν δυσάρεστη γεύση.

Συμβουλή: Εάν έχετε περισσεύματα βραστών αυγών, καταναλώστε τα κρύα σε σαλάτες ή σάντουιτς.

2. Ρύζι
Εάν δεν αποθηκευτεί σωστά, το ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ενός βακτηρίου που μπορεί να αντέξει σε υψηλές θερμοκρασίες. Όταν ξαναζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων, η θερμότητα είναι άνιση και μπορεί να μην καταστρέψει αυτές τις τοξίνες.

Συμβουλή: Αποθηκεύστε το ρύζι στο ψυγείο αμέσως μετά το μαγείρεμα, και αν το ξαναζεστάνετε, βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ καυτό και σε κατσαρόλα.

3. Κοτόπουλο
Οι φούρνοι μικροκυμάτων θερμαίνουν άνισα, γεγονός που μπορεί να αφήσει μέρη του κοτόπουλου να ξαναζεσταθούν σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες. Αυτό επιτρέπει σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα να επιβιώσουν.

Συμβουλή: Εάν πρέπει να ξαναζεστάνετε κοτόπουλο, είναι καλύτερο να το κάνετε στον φούρνο ή σε τηγάνι, βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ καυτό σε όλη του την επιφάνεια.

4. Βραστές πατάτες
Μπορούν να αυξήσουν το Clostridium botulinum αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Το ξαναζέσταμά τους σε φούρνο μικροκυμάτων δεν φτάνει πάντα σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσει αυτό το βακτήριο.

Συμβουλή: Αποφύγετε την αποθήκευση μαγειρεμένων πατατών σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τις ξαναζεστάνετε, κάντε το σε τηγάνι ή φούρνο.

5. Μαγειρεμένα μανιτάρια
Περιέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να διασπαστούν και να δημιουργήσουν τοξικές ενώσεις όταν ξαναζεσταίνονται. Επιπλέον, η υφή τους γίνεται λαστιχωτή και δυσάρεστη.

Συμβουλή: Προετοιμάστε μόνο την ποσότητα μανιταριών που πρόκειται να φάτε εκείνη τη στιγμή.

6. Σπανάκι
Περιέχει νιτρικά άλατα τα οποία, όταν ξαναζεσταίνονται, μπορούν να μετατραπούν σε νιτρώδη και νιτροζαμίνες, πιθανώς καρκινογόνες ενώσεις.

Συμβουλή: Καταναλώστε το φρέσκο ή μαγειρεμένο κατά παραγγελία. Αν σας περισσέψει, δοκιμάστε το κρύο σε σαλάτα.

7. Σέλινο
Όπως και το σπανάκι, περιέχει νιτρικά άλατα που μπορούν να γίνουν επιβλαβή όταν ξαναζεσταίνονται.

Συμβουλή: Εάν φτιάχνετε σούπα, αφαιρέστε το σέλινο πριν το ξαναζεστάνετε.

8. Παντζάρι
Συμπεριφέρεται παρόμοια με το σέλινο και το σπανάκι. Η θερμότητα μπορεί να μετατρέψει τα νιτρικά του άλατα σε ενώσεις που είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Συμβουλή: Προσθέστε το μετά το ζέσταμα του φαγητού ή καταναλώστε το κρύο.

9. Θαλασσινά
Τα μαγειρεμένα θαλασσινά, όταν ξαναζεσταίνονται, όχι μόνο χάνουν την υφή και τη γεύση τους, αλλά μπορούν επίσης να αναπτύξουν επιβλαβή βακτήρια αν δεν θερμανθούν ομοιόμορφα.

Συμβουλή: Καλύτερα να καταναλωθούν κρύα ή να ξαναζεσταθούν προσεκτικά στον ατμό.

10. Μητρικό γάλα
Αν και μπορεί να φαίνεται βολικό, το ξαναζέσταμα του μητρικού γάλακτος σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνα «καυτά σημεία» για το μωρό σας και να καταστρέψει βασικά θρεπτικά συστατικά.

Συμβουλή: Ζεστάνετέ το σε μπεν μαρί ή σε δοχείο με ζεστό νερό.

11. Γεύματα με κρεμώδεις ή γαλακτοκομικές σάλτσες
Η άνιση θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να κάνει τις σάλτσες να κόψουν, να διαχωρίσει τα συστατικά και να αλλοιώσει τη γεύση, καθώς επίσης ενέχει έναν πιθανό βακτηριακό κίνδυνο αν δεν θερμανθεί καλά.

Συμβουλή: Καλύτερα να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.