Λαχταριστά αλμυρά και αφράτα μίνι κρουασάν ιδανικά για το σχολείο και για πάρτυ

Λαχταριστά αλμυρά και αφράτα μίνι κρουασάν ιδανικά για το σχολείο και για πάρτυ

Αλμυρά αφράτα κρουασανάκια: Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για σχολείο και πάρτι

Αν ψάχνετε κάτι γρήγορο, αφράτο και πεντανόστιμο για το σχολείο των παιδιών ή για ένα σπιτικό πάρτι, τότε αυτά τα αλμυρά κρουασανάκια θα γίνουν η αγαπημένη σας επιλογή. Με μια ζύμη μαλακή και ψωμένια, και με γέμιση της επιλογής σας, θα εξαφανιστούν πριν καλά καλά προλάβουν να κρυώσουν!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 γιαούρτια (200 γρ. το καθένα)

2 κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

¾ κούπας λιωμένο βούτυρο ή βιτάμ

1 κούπα χλιαρό γάλα

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 κρόκος αυγού και λίγο γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

Προετοιμασία μαγιάς:
Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και αφήστε τη για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί.

Ετοιμασία ζύμης:
Σε μια μεγάλη λεκάνη προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο.
Έπειτα ρίξτε τα γιαούρτια και στο τέλος το μείγμα μαγιάς. Ανακατέψτε και ζυμώστε μέχρι να προκύψει μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι).

Δημιουργία κρουασάν:
Ανοίξτε τη ζύμη σε στρογγυλά φύλλα και κόψτε τα σε οχτώ τρίγωνα.
Προσθέστε λίγη γέμιση στη φαρδιά πλευρά (π.χ. λουκάνικο, ζαμπόν–τυρί ή φέτα τριμμένη) και τυλίξτε τα σε σχήμα κρουασάν.

Ψήσιμο:
Στρώστε λαδόκολλα σε ταψί και τοποθετήστε τα κρουασανάκια κοντά μεταξύ τους – έτσι θα γίνουν πιο αφράτα στο ψήσιμο.
Αλείψτε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήστε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα (περίπου 20-25 λεπτά).

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Μην τα αφήσετε να φουσκώσουν πριν το ψήσιμο – το μυστικό της αφράτης υφής είναι να μπουν απευθείας στον φούρνο.

Φυλάσσονται φρέσκα για 2-3 ημέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερες.

Ταιριάζουν τέλεια με σπιτική σάλτσα ντομάτας ή μουστάρδα.

Αποτέλεσμα:
Αφράτα, μυρωδάτα και λαχταριστά κρουασανάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Μια συνταγή της Μαρίας Μαρδά που έχει αγαπηθεί απ’ όλους — και όχι άδικα!

Εβδομαδιαία πρόταση για κολατσιό στο σχολείο. Ακολουθούν 5 γευστικές προτάσεις – μια για κάθε μέρα στο σχολείο – που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά σας!

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο συνδέονται με την προσαρμογή των παιδιών στο πρόγραμμα και τις συνήθειες του χειμώνα. Η διατροφή στο σχολείο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ομαλή επιστροφή τους στα θρανία. Τι θα πακετάρετε λοιπόν για το κολατσιό των μικρών μαθητών;

Πρώτη μέρα | Σάντουιτς – Σουβλάκι
lunch2

Το πιο εύκολο και υγιεινό γεύμα, μπορεί να γίνει ακόμα πιο λαχταριστό όταν σερβίρεται με ξεχωριστό τρόπο . Η ιδέα είναι απλή:παίρνετε τα υλικά από το κλασικό σάντουιτς, ψωμί, τυρί, ζαμπόν (σπιτικό πάντα εννοείται δείτε την συνταγή εδώ και λαχανικά, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα καρφώνετε σε ξύλινα καλαμάκια. Η λιχουδιά μπορεί να συνοδεύεται από στικ αγγουριού και καρότου, αλμυρά κράκερς και από λίγες ρόγες σταφυλιού.

Δεύτερη μέρα | Αραβική πίτα με κοτόπουλο, τυρί και λαχανικά
lunch3

Ακόμα μια παραλλαγή του κλασικού τοστ, όμως αυτή τη φορά το ψωμάκι αντικαθίσταται από αραβική πίτα. Προτιμήστε αλεύρι ολικής άλεσης και τυλίξτε στην πίτα κοτόπουλο , τυρί και λίγη σός με αβοκάντο σπιτική δείτε εδώ την συνταγή. Η νόστιμη “φωλιά” είναι καλή ευκαιρία για να κρύψετε σε μικρές ποσότητες και τα λαχανικά που δεν πολυαρέσουν στα παιδιά σας. Συνοδεύστε το κολατσιό, με λαχανικά και με λίγες μπουκιές πεπονιού σε ξεχωριστό σχήμα, όσο είναι ακόμα η εποχή του.

Τρίτη μέρα | Στριφτές μικρές πίτσες

lunch4

Μια πρόταση φτιαγμένη από σφολιάτα, τυρί, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας ή ό,τι άλλο υλικό βάλει ο νους σας! Το πλεονέκτημα της συνταγής είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε τα πιτσάκια σε μεγάλες ποσότητες και να τα καταψύξετε . Θα τα ψήσετε γρήγορα και εύκολα, λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του παιδιού σας για το σχολείο. Συνοδεύστε με φρεσκοκομμένα αγγούρια και καρότα και με νόστιμες φράουλες. Εαν θέλετε να κάνετε και μια μικρή έκπληξη στο παιδί…βάλτε και λίγα ζαχαρωτά!Δείτε εδώ αναλυτικα τη συνταγή για τα στριφτά πιτσάκια

Τέταρτη μέρα | Τόστ – πεταλούδες

lunch5 Τίποτα το περίπλοκο σήμερα, μόνο κλασικά τοστ αλλά κομμένα σε χαρούμενα σχήματα πεταλούδας. Χρησιμοποιήστε τυρί , ψωμι ολικής άλεσης, σπιτικό παριζάκι δείτε την συνταγή εδώ και φρέσκα λαχανικά. Μπορείτε να βρείτε κουπάτ σε πολλά σχέδια (και πολύ οικονομικά) για να δημιουργείτε κάθε φορά μια καινούργια έκπληξη για τα παιδιά. Συνοδεύστε με ακτινίδια και φράουλες.

Πέμπτη μέρα | Τονοσαλάτα με κράκερς

lunch6

Πακετάρετε αλμυρά κράκερς ολικής άλεσης, για να κάνουν τα παιδιά “βουτιές” σε δροσερή τονοσαλάτα. Λίγο βρασμένο μπρόκολο αλλά και φέτες κίτρινου τυριού θα κάνουν το γεύμα ακόμα πιο νόστιμο. Για φρούτο, προσθέστε στικ καρπουζιού ή φρούτα εποχής!συνταγή για τονοσαλάτα εδω

Tips για εύκολη προετοιμασία του σχολικού κολατσιού

1. Προετοιμάστε το κολατσιό από το προηγούμενο βράδυ. Για το πρωί αφήστε δουλειές όπως το κόψιμο των φρούτων, το ζέσταμα της πίτσας, κλπ. 2. Δημιουργήστε έναν αποθηκευτικό χώρο στην κουζίνα, για όλα τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζεστε για το κολατσιό. Τοποθετήστε εκεί πλαστικά δοχεία (lunch boxes ή τάπερ), παγούρια, σακούλες μιας χρήσης, κλπ και κερδίστε χρόνο στην προετοιμασία.