4 τύποι λαχανικών είναι γεμάτοι παράσιτα, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τα τρώνε ωμά καθημερινά
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τέσσερα δημοφιλή λαχανικά είναι συχνά γεμάτα παράσιτα. Ωστόσο, με τη σωστή προετοιμασία τριών βημάτων, μπορείτε να τα καταναλώσετε χωρίς να ανησυχείτε για την υγιεινή ή τους κινδύνους για την υγεία.
4 Λαχανικά με τη Μεγαλύτερη Πιθανότητα να Περιέχουν Παράσιτα
Μαργαρίτα (Garland chrysanthemum/Χρυσάνθεμο): Τα ζαρωμένα της φύλλα μοιάζουν με περσίδες, δημιουργώντας ιδανικά κρησφύγετα για αβγά και προνύμφες παρασίτων. Η ένωση μεταξύ του μίσχου και των φύλλων είναι ένα δημοφιλές σημείο κρυψώνας για τις αφίδες.
Ρίζα Λωτού (Lotus root): Η πορώδης, κοίλη δομή της ρίζας του λωτού την καθιστά ένα «πολυτελές διαμέρισμα» για παράσιτα όπως οι τρηματώδεις σκώληκες. Όταν αγοράζετε, επιθεωρήστε την κάτω από το φως για να εντοπίσετε τυχόν ασυνήθιστες μαύρες κηλίδες.
Μπρόκολο: Τα μικροσκοπικά μπουμπούκια του είναι ιδανικά μέρη για να κρυφτούν αβγά και προνύμφες εντόμων. Όταν πλένετε, προσθέστε μια κουταλιά αλεύρι στο νερό που μουλιάζουν για να βοηθήσετε στην αποκόλληση αυτών των μικροσκοπικών οργανισμών από τις σχισμές.
Κολίανδρος (Cilantro): Το ιδιαίτερο άρωμά του προσελκύει την προσοχή όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και πολλών εντόμων. Η περιοχή της ρίζας είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στη φιλοξενία νηματωδών. Κατά την προετοιμασία, φροντίστε να μην χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον 3 εκ. από τη βάση.
3 Βήματα για Αποτελεσματική Απομάκρυνση των Παρασίτων από τα Λαχανικά
Σύντομο ξέβγαλμα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό: Μην χωρίσετε ακόμα τα φύλλα. Πρώτα, ξεπλύνετε ολόκληρο το ματσάκι κάτω από τρεχούμενο νερό για 30 δευτερόλεπτα για να απομακρύνετε τα επιφανειακά αβγά και τη βρωμιά, ειδικά γύρω από τη βάση και τις αρθρώσεις του μίσχου, όπου τείνουν να κρύβονται έως και το 80% των παρασίτων.
Εκτενές μούλιασμα με ένα απλό κόλπο: Γεμίστε μια λεκάνη με καθαρό νερό, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και μισή κούπα λευκό ξύδι, και μουλιάστε τα λαχανικά για περίπου 15 λεπτά. Το ήπια όξινο περιβάλλον ενθαρρύνει τα παράσιτα να «εκκενώσουν». Τυχόν επιπλέοντα υπολείμματα είναι απόδειξη ότι τα λαχανικά καθαρίζονται αποτελεσματικά.
Εφαρμογή σωστής θερμότητας κατά το μαγείρεμα:
Φυλλώδη λαχανικά: Ζεματίστε σε βραστό νερό για 10 δευτερόλεπτα.
Ριζώδη λαχανικά όπως η ρίζα λωτού: Μαγειρέψτε στον ατμό ή βράστε για τουλάχιστον 3 λεπτά.
Τα παράσιτα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 60°C. Ωστόσο, αποφύγετε το παρατεταμένο μαγείρεμα για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά.
Ποιοι Πρέπει να Είναι Ιδιαίτερα Προσεκτικοί;
Έγκυες γυναίκες: Με χαμηλότερη ανοσία, είναι καλύτερο να μαγειρεύουν τα λαχανικά πριν τα φάνε.
Παιδιά: Το πεπτικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Επιλέξτε εποχιακά προϊόντα με ελάχιστα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και πλύνετε σχολαστικά.
Άτομα επιρρεπή σε αλλεργίες: Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών λαχανικών με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, καθώς άγνωστες πρωτεΐνες από παράσιτα μπορούν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις.
Την επόμενη φορά που θα είστε στην αγορά, αφιερώστε λίγα επιπλέον λεπτά για να κατανοήσετε την «υγεία» των λαχανικών σας. Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι τα ίδια τα παράσιτα, αλλά το πώς τα χειρίζεστε.